fredag 26 februari 2010

Rostad tomatbuljong med fetaost och veggokyckling

Idag hakade jag på Peter Jägerbros svärmreceptskrivning. Se Kort Om Gott.
Texten nedan utgår från version 1.5 av receptet. Mina ändringar/siffror i blått.

Projekt: tomatbuljong med tillbehör

RECEPTMAKARE: ALLA

Portioner: 4

Tid: 1-1.5h

Version 1.5

  1. 1 kg tomater (1500g plommontomater)
  2. 1 liten morot (70g)
  3. 1 gul lök (166g)
  4. 1 halv kvart rotselleri (135g)
  5. 1/2 fänkål (156g)
  6. 2 stora vitlöksklyftor, oskalade
  7. 1.5tsk fisksås
  8. 1/2 stjärnanis
  9. 2 lagerblad
  10. Salt, vitpeppar (ingen vitpeppar, hade ingen hemma)
  11. Honung (1.5 msk)
  12. 1dl fino-sherry (och inget annat!)
  13. Veggo istället-för-kyckling bitar. (ca 250g)
  14. Fetaost, ekfatslagrad

1. Sätt ugnen på 225 (250) grader

2. Skölj tomaterna, halvera dem, ta ur innanmätet och lägg i soppgryta, och lägg med skinnsidan upp i en form , och ställ in i ugnen.

3. Skär rotsaker och fänkål i max centimeterstora tärningar eller bitar. Lägg i ugnsform, ringla över några matskedar olivolja och blanda runt. Lägg i de oskalade vitlöksklyftorna.

4. Rosta i ugnen, rör om då och då, tills allt fått fin brynt färg. Ta då ut och lägg i soppgryta.

5. Rosta tills tomaterna tills skalet svartnat något och de allmänt sett ser klara ut, skala och lägg skalen i samma gryta som rotsakerna. Häll även i all den tomatvätska som runnit ut. Spara tomatköttet.

6. Lägg i lagerbladen, stjärnanisen, och fisksåsen. Slå i sherryn, täck med vatten, koka upp och sjud i 30 minuter.

7. Bred ut tomatköttet i botten på en form. Lägg krutonger och "kyckling"bitar ovanpå. Ringla över olivolja, och strö lite timjan, salt och svartpeppar på toppen. Baka i ugnen 200 grader tills buljongen är klar.

8. Sila av buljongen i durkslag, tryck varsamt ut buljongen så att den inte blir alltför simmig (den skall inte passeras). Sila ev. ytterligare en gång igenom en silduk.

9. Smaka av med salt, peppar och honung. Reducera eventuellt buljongen något om smaken är svag.

10. Tillbehör: Tomat-krutong- och kycklingbitsröran, samt fetaost i bitar som får smälta i soppan (à la Anna B). Lägg upp tillbehören fint i en djup sopptallrik och häll buljongen runt om.

----------------

Utvärdering: Det blev i slutändan 4dl fantastiskt smakrik buljong! Orsaken till att jag inte hade med tomatköttet var att undvika att få en tomatsoppe-känsla, utan istället en mer renodlad buljong. Det lyckades över förväntan. Slutresultatet var som sagt smak- och umamirik, men med en ganska subtil ton av tomat. Fänkålen fanns med starkt, kanske till och med i lite för stor utsträckning. Jag ska nog ha lite mindre av den i framtida buljongkok. Fisksåsen kändes inte alls, men jag var rätt försiktig (något mindre än vad som stod i receptet) - det borde gå att ha i ganska mycket mer. Sen hade jag nog i lite för mycket honung också. Vad gäller rostningen är jag mer osäker på vad den tillförde, men jag tycker mig känna en mustighet och djup som jag inbillar mig kommer från den.

Som rätt betraktat, med tillbehören, var det också lyckat. Fetaostens syra balanserade buljongen, och krutong/kyckling/tomat-saken gav en bra substans. En av mina bättre fredagsmiddagar.

Nu återstår bara att lista ut vad jag ska göra med resterna av buljongkoket, och hur jag ska göra av med Sherryn - för god att dricka var den inte! Notera vad jag har i glaset på bilden nedan - inte är det Sherry.

I sommar kommer jag köpa många kilo tomater, koka buljong och frysa in - att ha det här redo att användas till matlagning kommer vara guld!

/G.

Ps: Hur 17 gör man för att få bilder att bete sig snällt i blogger? Tips mottages tacksamt!. Ds.

söndag 14 februari 2010

Lök- och bönsoppa

Variation på en klassisk fransk löksoppa som jag gjorde ikväll. Ingredienser: 3 mindre rödlökar 1 st gigantisk gul lök 75g smör 1 Carnegie porter 1/2 l vatten 3 buljongtärningar. 2-3 msk äpplecidervinäger 2 äpplen 2 dl torkade eller blötlagda kidneybönor. Svartpeppar Smält smör på relativt låg värme i en stor kastrull eller tryckkokare. Det ska inte bli brunt. Hacka löken grov och låt sedan puttra länge, uppemot 30min, i smöret. Om man vill kan man ha i en matsked bakpulver tillsammans med löken - det hade jag (se khymos för förklaring). Om du har torkade kidneybönor kan du koka upp dom i lite vatten medans löken puttrar. När löken ser lagom brun ut (hur brun är en smaksak, men den ska i alla fall vara helt mjuk), hällar du ner resten: öl, vatten, vinäger, buljongtärningar, peppar och kidneybönor. Äpplena kan du skära upp i grova bitar innan de läggs i grytan. Sedan kokar du. Med tryckkokare tar det ca en halvtimme, utan misstänker jag att det kan ta uppemot 1.5 h - det som avgör är hur mjuka man vill ha bönorna. Servera gärna med en skiva gott bröd till. Äpplena och ölet tillsammans var en hit, och bönorna och smöret gjorde soppan ordentligt mäktig.

onsdag 10 februari 2010

Linssoppa med indisk citrus, Ver. 0.1

Då jag har en anledning att försöka vara budgetmässig ett tag framöver, tänkte jag passa på att bygga upp några välbalanserade recept. Må vara att jag nästan alltid improviserar, men ibland kan det vara bra att ha en pålitlig komposition som kan slängas ihop snabbt utan att bestå av de vanliga smaksammansättningarna. Det första försöket bygger på den här man-tager-vad-man haver-soppan som jag slängde ihop idag. Ingredienser -Röda linser (1-2dl) -Purjolök (1/2) -Curry (2 msk) -Vatten ( 5dl?) -Apelsinjuice (1dl) -Citronskal från 1/2 citron (grovskuret) -Tamarindpasta (1 msk) -Soja (lite) -Tomatpuré (en rejäl kläm) -Koriander ( 1 msk) -Grönsaksfond (lite) -Salt -Socker (en rejäl nypa) Stekte upp purjon i lite olivolja, och kombinerade med curry. Fräste lite till, hällde på vatten, och i med citronskal. I med de röda linserna, småputtra en 5-10 minuter och sen i med resten av smaksättarna. Småputtra lite till, och servera. Buggrapport Curry, koriander och citrus är en bra kombo, men citrusen slog igenom lite mycket och soppan kunde behövt lite mer munkänsla samt djuphet. Dessutom var linserna lite överkokta. Att göra vid Ver. 0.2 -Fräs på purjon i lite mer olja, och låt den och curryn steka några minuter till (tills den får ordentlig mjukhet/färg) -Vänta med att hälla i linserna tills buljongen är färdigsmaksatt. -Stryk sojan och apelsinjuicen, och öka tamarinden. - Byt ut fonden mot klassisk buljongtärning. -Finhacka citronskalet -Red av på slutet med Beurre Manié (50/50 deg av fett och vetemjöl)