onsdag 30 december 2009

Om att slopa karenstiden för män som har sex med män.

Isobels Verkstad har Isobel tagit upp den länge debatterade frågan om män som någon gång haft sex med män ska få ge blod. Diskussionen ramlar direkt ned i ett jämförande av olika grupper med varandra: Thailand-torskar (får inte ge blod), invandrare (personer uppväxta i syd- och mellanamerika får aldrig ge blod), och MSM ( män som har sex med män) , som får ge blod ett år efter det senaste samlaget. Anlägger man ett rättviseperspektiv på frågan kan det naturligtvis verka orättvist att de flesta bögar inte får ge blod. Men betänk följande:
  • Det finns alltid en viss risk att man missar HIV-virus vid testning av givet blod.
  • Risk för att vara HIV-smittad finns i alla grupper, och det mest rättvisa sättet att uppskatta hur stor denna risk är är att se på HIV-incidensen i respektive grupper.
  • 56% av alla rapporterade HIV-fall 2008 i Sverige inträffade bland nyligen invandrade som blivit smittade i sitt hemland. Dessa skulle aldrig vara aktuella för blodgivning innan HIV redan hade upptäckts. Av övriga fall inträffade 39% bland MSM.
  • Att låta MSM ge blod utan karenstid skulle därmed öka den befintliga risken för att någon blir HIV-smittad av en transfusion med 40%.
Om man ska argumentera för att låta MSM ge blod ska man åtminstone vara hederlig nog att erkänna att man tycker att rättviseargument och 5% mer blod (grov gissning på andel MSM i befolkningen) är viktigare än den där 40%-iga ökningen av risken för HIV via transfusion. /G.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar