söndag 14 februari 2010

Lök- och bönsoppa

Variation på en klassisk fransk löksoppa som jag gjorde ikväll. Ingredienser: 3 mindre rödlökar 1 st gigantisk gul lök 75g smör 1 Carnegie porter 1/2 l vatten 3 buljongtärningar. 2-3 msk äpplecidervinäger 2 äpplen 2 dl torkade eller blötlagda kidneybönor. Svartpeppar Smält smör på relativt låg värme i en stor kastrull eller tryckkokare. Det ska inte bli brunt. Hacka löken grov och låt sedan puttra länge, uppemot 30min, i smöret. Om man vill kan man ha i en matsked bakpulver tillsammans med löken - det hade jag (se khymos för förklaring). Om du har torkade kidneybönor kan du koka upp dom i lite vatten medans löken puttrar. När löken ser lagom brun ut (hur brun är en smaksak, men den ska i alla fall vara helt mjuk), hällar du ner resten: öl, vatten, vinäger, buljongtärningar, peppar och kidneybönor. Äpplena kan du skära upp i grova bitar innan de läggs i grytan. Sedan kokar du. Med tryckkokare tar det ca en halvtimme, utan misstänker jag att det kan ta uppemot 1.5 h - det som avgör är hur mjuka man vill ha bönorna. Servera gärna med en skiva gott bröd till. Äpplena och ölet tillsammans var en hit, och bönorna och smöret gjorde soppan ordentligt mäktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar