onsdag 10 februari 2010

Linssoppa med indisk citrus, Ver. 0.1

Då jag har en anledning att försöka vara budgetmässig ett tag framöver, tänkte jag passa på att bygga upp några välbalanserade recept. Må vara att jag nästan alltid improviserar, men ibland kan det vara bra att ha en pålitlig komposition som kan slängas ihop snabbt utan att bestå av de vanliga smaksammansättningarna. Det första försöket bygger på den här man-tager-vad-man haver-soppan som jag slängde ihop idag. Ingredienser -Röda linser (1-2dl) -Purjolök (1/2) -Curry (2 msk) -Vatten ( 5dl?) -Apelsinjuice (1dl) -Citronskal från 1/2 citron (grovskuret) -Tamarindpasta (1 msk) -Soja (lite) -Tomatpuré (en rejäl kläm) -Koriander ( 1 msk) -Grönsaksfond (lite) -Salt -Socker (en rejäl nypa) Stekte upp purjon i lite olivolja, och kombinerade med curry. Fräste lite till, hällde på vatten, och i med citronskal. I med de röda linserna, småputtra en 5-10 minuter och sen i med resten av smaksättarna. Småputtra lite till, och servera. Buggrapport Curry, koriander och citrus är en bra kombo, men citrusen slog igenom lite mycket och soppan kunde behövt lite mer munkänsla samt djuphet. Dessutom var linserna lite överkokta. Att göra vid Ver. 0.2 -Fräs på purjon i lite mer olja, och låt den och curryn steka några minuter till (tills den får ordentlig mjukhet/färg) -Vänta med att hälla i linserna tills buljongen är färdigsmaksatt. -Stryk sojan och apelsinjuicen, och öka tamarinden. - Byt ut fonden mot klassisk buljongtärning. -Finhacka citronskalet -Red av på slutet med Beurre Manié (50/50 deg av fett och vetemjöl)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar