tisdag 26 januari 2010

The fantastisk Lakritsglass!

Receptet är ohämmat snott från vårt stora underbara nät. Hittade det på usenetgruppen rec.food.cooking för en åtta år sedan. Ingredienser (1 liter glass) 300g lakritsfudge/pandalakrits 6 dl vispgrädde 2 dl mjölk 4 ägg 1 dl socker (gärna muscovadosocker) lite salt ev lite ouzo eller pernoud (Dag 1) -Kombinera lakrits, grädde och mjölk i en skål eller plastpåse och ställ in i kylen över natten. (Dag 2) -Vispa ihop ägg och socker pösigt i en skål. -Hetta upp lakritsgrädden i en stor kastrull eller traktörpanna, och rör konstant till all lakrits har löst upp sig. -Rör försiktigt ner den varma lakritsgrädden i äggen. Kom ihåg att äggen under inga omständigheter får värmas till över 65 grader, då börjar de smaka äggröra. -Diska kastrullen så att det inte finns några rester kvar som kan bränna fast. -Häll tillbaka lakritssmeten i kastrullen och värm försiktig under konstant omrörning. -Fortsätt värm tills smeten har konsistensen av lös vaniljsås ungefär. -smaksätt med salt och ev. sprit. - Kyl ner smeten i iskallt vattenbad. Rör gärna emellanåt. -När smeten har svalnat till minst rumstemperatur (detta kan ta från 20min till en timme eller mer), kan man hälla över den i en glasslåda och ställa in i frysen. Om man har en glassmaskin kan man använda den nu. (Dag 3) -När smeten fryst lagom (kan ta en 8h eller så) så skedar man upp lagom mycket glass på en tallrik och äter tills man är nöjd eller propmätt. Not: Lakritsfudge gör att glassen blir trevligt svart, men att den smälter snabbt. Pandalakrits gör att glassen blir fulare, men får en bra konsistens och inte smälter fullt lika hastigt. Man kan säkert experimentera med annat lakritsgodis också. Kanske hallon/lakrits-karameller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar